Het Sensational Mix project LADUMA! werd gepresenteerd in en rond het leegstaande winkelpand op Pretorialaan 8-10 in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid, tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

LADUMA! wilde door middel van een aantal kunstwerken het genot laten zien dat de populaire sport voetbal kan bieden, maar dit ook contrasteren met de keerzijde die dit soort mega-evenementen in een land als Zuid-Afrika met zich meebrengt.

Bovendien werd het thema migratie op verschillende manieren onderzocht tegen de achtergrond van deze sport en de geschiedenis en hedendaagse realiteit van zowel Zuid-Afrika als de Afrikaanderwijk.

De tentoonstelling combineerde het werk van beeldend kunstenaars, fotografen en documentairemakers met documentatiemateriaal dat tevens inzicht gaf in de praktijken van de organisatoren van het WK 2010, die tot aan de Zuid-Afrikaanse vlag toe patenteerden ten behoeve van het creëren van een monopoliepositie voor wat betreft de rechten en inkomsten van het toernooi.

Participanten
Speciaal voor LADUMA! werd nieuw werk ontwikkeld door: Laura Emsley (Zuid-Afrika/G.B.), Raymond Cuijpers (Nederland), Musa Nxumalo (Zuid-Afrika) en Sydelle Willow Smith(Zuid-Afrika).
Daarnaast werden werken getoond van: Siemon Allen (Zuid-Afrika/V.S.), Dan Halter (Zimbabwe/Zuid-Afrika), Antony Kaminju (Kenia / Zuid-Afrika), Rob Schröder (Nederland), Penny Siopis (Zuid-Afrika).

Musa Nxumalo en Sydelle Willow Smith hielden vanuit Johannesburg/Soweto en Kaapstad een fotodagboek bij waarbij zo mogelijk dagelijks foto's werden geupload, die niet alleen te zien waren in de expositieruimte, maar ook via de Sensational Mix website hier. Een selectie van dit fotodagboek werd tevens getoond in het Nederlands Fotomuseum.

Geopend: 11 juni 2010 – 11 juli 2010, wo - za 10.00 – 17.00 u. Opening: do 10 juni 2010, 17.00 – 19.00 u.

Meer over LADUMA hier.